“Ik draag mijn steentje bij als taalvrijwilliger” – Petra

Sorry, your browser does not support inline SVG.

Petra Querelle – de Brey, taalvrijwilliger
“Ik heb bij Educatie en Inburgering de cursus voor taalvrijwilliger gevolgd. Ik heb altijd gewerkt als receptioniste in de zorg. Helaas raakte ik werkeloos. Ik wil me toch nuttig maken. Ik hou van de Nederlandse taal. En ik draag graag maatschappelijk mijn steentje bij. Daarom besloot ik taalvrijwilliger te worden. Tijdens de cursus kreeg ik handige tips. Het is belangrijk dat het klikt met de mensen waar je komt. En dat je ontdekt waar interesses liggen. Dan stem je daar je begeleiding op af. Dat leer je allemaal op de cursus.

“Betere band tussen moeder en zoon””

Trotse ouders

Elke week ga ik langs bij een jongetje en zijn moeder. Zij komt uit Slowakije en spreekt niet zo goed Nederlands. Zijn vader komt wel uit Nederland, maar is door zijn werk veel weg. Ik lees elke week een boekje met het jongetje. Dat doen we twintig minuten. Daarna doen we spelletjes. Hij geniet daarvan. Moeder kijkt en luistert aandachtig mee. En doet deze spelletjes na. Zo bouwt zij ook een betere band op met haar zoontje. Hij gaat met sprongen vooruit in zijn taalontwikkeling. Dat maakt zijn ouders trots.

Naar de bibliotheek

Regelmatig ga ik met de moeder en haar zoontje naar de bibliotheek. Bijvoorbeeld naar een voorleesochtend. Dat is leerzaam en leuk. Zo hebben ze ook kennis gemaakt met de bibliotheek. Ik wil graag dat ze nog eens teruggaan om een boek te lenen. Voor kinderen is dat gratis. Dat is mooi, want lezen maakt je rijker.”

Lees meer over de training taalvrijwilliger

Sorry, your browser does not support inline SVG.